04.10.2019

На комісії ТЕБ та НС обговорили підсумки роботи робочої групи щодо попередження спалаху харчового отруєння населення району

Під керівництвом першого заступника голови РДА Леоніда Гребенюка пройшло позачергове засідання комісії з питань ТЕБ та НС.

На порядку денному розглянули питання про підсумки роботи робочої групи щодо попередження спалаху харчового отруєння населення району. Ця робоча група була створена за дорученням керівництва райдержадміністрації на виконання рішення засідання комісії ТЕБ та НС Одеської облдержадміністрації щодо спалаху харчового отруєння серед населення смт Авангард Овідіопольського району.

Окрім представників Лиманської РДА, до роботи групи залучались працівники районного управління Держпродспоживслужби, Лиманського МРВЛД ДУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України», районного відділу поліції, сектору ДСНС, сільських та селищних рад.

За словами доповідачів, протягом вересня робочою групою проводилися комісійні обстеження операторів ринку, які здійснюють діяльність зі зберігання, обігу харчових продуктів та сировини тваринного походження на території району. За результатами виїздів встановлено ряд значних порушень майже по кожному об’єкту. Головними з них є антисанітарний стан кухонь, відсутність умов для особистої гігієни, порушення товарного сусідства харчових продуктів, маркування товарів та температурного режиму зберігання харчових продуктів, відсутність вогнегасників та систем протипожежного захисту, проводка на горючій основі, відсутність вказівників руху при евакуації тощо.

Проте, крім недобросовісних підприємців, в районі є й такі, що можуть послужити прикладом в дотриманні усіх вимог, передбачених чинним законодавством. Під час засідання комісії ТЕБ та НС керівнику кафе-пекарні «ПАН БАТОН» вручено подяку голови райдержадміністрації за утримання об’єкту на високому професійному рівні, якісне обслуговування громадян у сфері харчування та за підсумками проведеного обстеження суб’єктів господарювання на території району.

За рішенням комісії ТЕБ та НС виконкомам сільських та селищних рад рекомендовано постійно тримати на контролі питання проведення комісійних перевірок щодо умов реалізації готової харчової продукції у мережі дрібно-роздрібної торгівлі на підвідомчих територіях. У разі виявлення порушень, повідомляти ГУ Держпродспоживслужби для відповідного реагування.

Також буде направлено  лист ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області з проханням перевірити об’єкти, на яких робочою групою було виявлено порушення та у разі необхідності притягнути порушників до відповідальності у відповідності до вимог чинного законодавства.